Hälsoekonom Doktorexamen från Karolinska Institutet

Filip Gedin

Om mig

Jag är hälsoekonom och disputerade i december 2020 vid Karolinska Institutet. Min avhandling, med titeln “The Burden of Back Pain: Evaluation of Costs and Health Outcomes”, fokuserade på att analysera kostnader och hälsoutfall relaterade till ryggsmärta. Efter avslutade doktorandstudier har jag nu rollen som Postdoc i Karin Jensens forskargrupp smärta och hjärnavbildning.

Forskningsbeskrivning

Min postdoc är inriktad på smärta och smärtmekanismer. I projektet PrePain undersöker vi hur långvarig smärta uppstår genom att koppla hjärnavbildningsdata med nationella register. Jag är även involverad i forskningsprojekt som berör kostnadseffektivitet av olika smärtbehandlingar, psykisk ohälsa och suicid samt placeboforskning. Min forskning inom kiropraktik har syftat till att förstå och utvärdera effektiviteten och kostnadseffektiviteten av kiropraktisk behandling av ryggsmärta.

Urval av studier på ämnet

Nationell Observationsstudie: I denna studie undersökte vi patientrapporterade förbättringar av smärta, funktionsnedsättning och hälsorelaterad livskvalitet efter kiropraktisk vård för ryggsmärta. Resultaten visade på betydande förbättringar, vilket jag tror understryker värdet av kiropraktisk behandling i klinisk praxis. 

Randomiserad Kontrollerad Studie: Jag ledde en studie som jämförde effektiviteten, kostnaderna och kostnadseffektiviteten av kiropraktisk vård och fysioterapi med information och rådgivning för behandling av icke-specifik långvarig ryggsmärta. Denna studie bidrog till att belysa att den kiropraktisk behandling, enskilt eller som en del av ett multidisciplinärt vårdteam var kostnadseffektiv.

Umbrella Review: En av mina senaste studier är en umbrella review av primärvårdsbehandlingar för vuxna med långvarig ländryggssmärta. Denna översikt sammanfattar och analyserar all befintlig forskning för att ge en helhetsbild av vilka behandlingar som är mest effektiva och har högst tillförlitlig kunskapsbas.

Systematisk Översikt och Meta-analys: Vi genomförde en omfattande översikt och meta-analys av placeborespons och medieuppmärksamhet i kliniska prövningar som utvärderar cannabisbaserade terapier för smärta. Denna forskning har fått stor uppmärksamhet och bidragit till en bättre förståelse av placeboeffekter inom smärtbehandling.


Pubilkantioner