Leg. Kiropraktor, MSc Sport Science
Doktorand vid Karolinska Institutet
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, avdelningen för fysioterapi

Fredrik borg

Om mig

Jag är leg. kiropraktor med en MSc i idrottsvetenskap och har varit kliniskt verksam sedan 2015. Undervisat på Kiropraktorhögskolan sedan 2017 och är sedan 2023 doktorand vid Karolinska Institutet ‒ Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, avdelningen för fysioterapi.

Forskningsbeskrivning

Övergripande syfte med mitt doktorandprojekt
I både rörelselaboratorium och klinisk miljö undersöker vi de omedelbara effekterna av spinal ledmanipulation (SMT), medicinsk träningsterapi (MET) och öppen placebo (OLP) med avseende på objektiva (fysiskt mätbara) funktionsmått, såsom framåtböjning, gång och lyftförmåga, samt subjektiva (självskattade) mått på funktionsnedsättning och smärtintensitet hos personer med ospecifik kronisk ryggsmärta. Ytterligare syften är att studera de kliniska effekterna på medellång sikt och att beräkna kostnadseffektiviteten av dessa interventioner för denna patientgrupp.

Folkhälsorelevans
Ospecifik kronisk ryggsmärta är den främsta orsaken till funktionsnedsättning globalt och medför stor sjukdomsbörda, nedsatt arbetsförmåga samt kostnader relaterade till sjukfrånvaro och sjuknärvaro, vilket påverkar både individer och samhälle. Forskning behövs för att öka förståelsen av effekterna av spinal ledmanipulation, medicinsk träningsterapi och öppen placebo, med målet att förbättra vården för personer med kronisk ryggsmärta.

Ny kunskap som genereras genom doktorandprojektet
Denna avhandling kan bidra med ny kunskap om (kostnads-)effektiva behandlingar för kronisk ryggsmärta genom att kombinera avancerade objektiva mätmetoder med subjektiva mått och ekonomisk analys. Kunskap om effekterna av öppen placebo i denna patientgrupp är nödvändig.

Studie 1

En systematisk översikt och metaanalys. Syftet med studie 1 är att undersöka effekterna av OLP på objektiva funktionsmått, såsom framåtböjning, gång och lyftförmåga, samt subjektiva mått på funktionsnedsättning och smärtintensitet hos personer med kronisk muskuloskeletal smärta. (Under pågående arbete)




Pubilkantioner