Hälsa och prestation i fokus: Ett unikt samarbete med IFK Borgholms A-lag
Vi är glada att kunna meddela ett spännande och innovativt samarbete mellan Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och IFK Borgholm för att främja hälsa och prestation hos A-lag, både dam- och herrlaget.
Under en intensiv och händelserik vecka kommer våra dedikerade kiropraktorstudenter och legitimerade kiropraktor att genomföra omfattande hälsoundersökningar på alla spelare. Det här är inte bara en möjlighet att säkerställa deras aktuella hälsa, utan också en chans att förebygga framtida skador och optimera deras fysiska förutsättningar.
Men det stannar inte där. Under veckan som följer efter undersökningarna kommer spelarna att ha möjlighet till skadeuppföljning, där vi noggrant kommer att övervaka deras återhämtning och ge dem personligt anpassade råd och behandlingar. Vårt mål är att säkerställa att varje spelare kan nå sin fulla potential, både på och utanför planen.
Fortbildning i Evidensbaserad Medicin nedre extremiteter del 1/2
Höstens kurs med MPI blev en succé och vi kryddar därför den avslutande femte modulen i Evidensbaserad Medicin nedre extremiteter med lärare från MPI teamet. Modulen är uppdelad i två delar, en del med fokus på kiropraktiskt omhändertagande med lärare från MPI och en del som kommer i höst med ortopedspecialister och fysioterapeuter.
Datum och innehåll:
Del 1: 4-5 april, fokus på nedre extremiteter med MPI.
Del 2: 14–15 november, diagnostik, behandling och rehabilitering av nedre extremiteter. Föreläsare är kliniskt verksamma ortopeder och fysioterapeuter. Mer information och kursinbjudan kommer senare.
Läs mer här!
Filip gedins Banbrytande Forskning om Cannabis Sprider sig som en Löpeld!
Vi gratulerar Filip Gedin, postdoktor vid Karolinska Institutet och medlem av Kiropraktorhögskolans forskningsavdelning, till att ha publicerat den mest lästa artikeln på den internationella nyhetsplattformen The Conversation. Hans forskningsresultat visar att cannabis inte är mer effektivt än placebo för smärtlindring.
"Jag har aldrig upplevt så mycket respons på min forskning tidigare," säger postdoktor Filip Gedin.
Meet & Match Skellefteå!
Behåll talangerna i norra Sverige med Meet & Match Skellefteå. Skellefteå kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen och Northvolt kraftsamlar för att skapa nya möjligheter och knyta starkare band mellan arbetsgivare och jobbsökare. Skandinaviska kiropraktorhögskolan kommer att vara på plats under dessa dagar 25 Okt/ 4 Nov/ 18 Nov/ 19 Nov mellan 10:00-15:00 i Sara kulturhus, södra foajé.
World spine day 16.10
World Spine Day är en global kampanj som äger rum den 16 oktober varje år för att öka medvetenheten och uppmärksamma den globala påverkan av smärtproblematik i ryggen. Kiropraktorhögskolans klinik öppnar upp dörrarna mellan den 15-17 oktober och erbjuder patienter med smärtproblematik en unik möjlighet att bli undersökta och behandlade kostnadsfritt av kiropraktorkandidater.
Boka din tid här och ange "Spine" i meddelandet!
Erbjudandet gäller endast mellan den 15-17 oktober.
Ta steget mot en framtid som kiropraktor- ansökt till vårterminen 2025
Upptäck en värld av spännande karriärmöjligheter med vår kiropraktorutbildning. Efter examen står du rustad att ta del av en bransch med ett stort behov av kompetenta kiropraktorer. Som legitimerad kiropraktor kan du arbeta inom primärvården, företagshälsovård eller till och med forska inom ditt intresseområde. Drömmer du om en internationell karriär? Möjligheterna är oändliga!
Du kan specialisera dig inom rehabilitering eller idrottsmedicin och få chansen att arbeta med elitidrottare för att hjälpa dem nå sina bästa prestationer. Oavsett om du vill öppna din egen klinik eller bidra till hälsan på arbetsplatser, finns det en spännande väg framför dig. Ta steget mot en framtid som kiropraktor genom att ansöka här och gör skillnad i människors liv!
Banbrytande studie avslöjar nyckelfaktorer i myositinducerad muskelsvaghet!
Vår fantastiska lärare i Forskningsmetodik, Cecilia Leijding, är del av forskargruppen som kastat nytt ljus över mekanismerna bakom idiopatiska inflammatoriska myopatier (myosit), som orsakar allvarlig muskelsvaghet och uttröttbarhet.
Vi är otroligt stolta över Cecilia och gratulerar henne till dessa fantastiska framgångar!
Läs publikationen här: Serum from patients with idiopathic inflammatory myopathy induces skeletal muscle weakness
Möjlighet att studera teoretiska kurser på distans!
I höst erbjuder vi en unik möjlighet att kombinera teori och praktik på ett flexibelt sätt. Studera våra teoretiska kurser på distans och delta i praktiska träffar varje termin, antingen i hjärtat av Stockholm eller på natursköna Campus Skellefteå. Ta steget mot din drömkarriär med oss!
Kiropraktorhögskolan etableras i Skellefteå
Från och med hösten 2024 finns kiropraktorprogram även på Campus Skellefteå. Utbildningen är identisk med den utbildning som bedrivs i Stockholm och samarbetet mellan våra campus är omfattande. Det finns möjlighet till utbytesstudier och goda möjligheter att helt byta campus under studietiden.
Studier på Campus Skellefteå ger dig möjlighet att studera på en expansiv ort med den vackra naturen runt hörnet. Du kan välja att resa till och från studieorten eller använda bostadsgarantin för att bo på campuset mitt i centrala Skellefteå.
VILL DU BLI KIROPRAKTOR?
Studera på distans i sommar eller på campus till hösten. Anmälan till båda starter är öppna. Välkommen att ansöka redan idag!
Sommartermin på distans med CSN!
För dig som vill rivstarta din yrkeskarriär och komma ut i arbetslivet så snabbt som möjligt möjliggör vi nu att du kan läsa första terminen på kiropraktorprogrammet på distans under sommaren. Resterande utbildning kommer att ske på campus och följa de nuvarande ambitiösa studenterna i årskurs 1. Varmt välkommen att ansöka!
Ansökan till HT23 är öppen
Varmt välkommen att ansöka redan idag till Kiropraktorpragrammet med start i augusti 2023. Klicka här för mer information.
Neurologisk rehabilitering
Fortbildningskurs för yrkesverksamma kiropraktorer.
Enligt WHO utgör effekterna av neurologiska sjukdomar inkluderande stroke, den näst vanligaste dödsorsaken och den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning, i världen. Patienter med neurologiska sjukdomar och besvär söker ofta kiropraktor i ett tidigt skede. Det är därför viktigt att känna till de vanligaste funktionsstörningarna, diagnoserna och möjlighet till rehabilitering. Att hjälpa patienten att snabbt komma till rätt specialistvård kan vara avgörande för möjligheterna till en god rehabilitering.
Under kursen får vi också ta del av den intressanta forskning som professor Richard Levi och med.dr Per Ertzgaard gjort om postcovid. De delar med sig av sina erfarenheter om undersökning och behandling av patienter med symtom efter covid-19.
Tider: fredag 21 april 09.30 - 17.30 samt lördag 22 april 09.00 - 17.00. Lunch och fika ingår i kursavgiften.
Båda föreläsarna kommer att vara på plats på SKHS under hela kursen. Observera att antalet platser är begränsat och att du får en bekräftelse om plats så snart du anmält dig. Kursavgift 6 200 kr, KFS-medlemmar erlägger rabatterad kursavgift 4 200 kr.
Varmt välkommen!
Ansökan till vårterminen 2023 är öppen!
Ansökan till Kiropraktorprogrammet för vårterminen 2023 är öppen. Sista ansökningsdag är 15 november. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!
Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.
Fortbildning för yrkesverksamma kiropraktorer 7 - 8 oktober 2022
Missa inte chansen att anmäla dig till höstens tillfälle av fortbildning “Diagnostik, behandling och rehabilitering av nacke och käkled” för yrkesverksamma kiropraktorer 7-8 oktober 2022. För anmälan och program se länk: kiropraktorhogskolan.se/fort-och-vidareutbildning.
Fortbildning för yrkesverksamma kiropraktorer
Vi är stolta över att kunna erbjuda kiropraktorer ett unikt fortbildningsprogram. Programmet fokuserar på evidensbaserade kunskaper inom kiropraktorns arbetsfält och presenteras av några av de mest namnkunniga föreläsarna inom respektive område. I varje modul möter du nationella och internationella vetenskapligt skolade specialistläkare, kiropraktorer och fysioterapeuter. Deras uppgift är att vägleda dig i den senaste forskningen och hjälpa dig att implementera den i din dagliga verksamhet.
Målet med programmet är att få aktuell kunskap om kiropraktorers så väl som andra vårdprofessioners behandlingsstrategier. Genom evidensbaserad kunskap om de olika vårdprofessionernas arbetssätt kan vi ge patienterna säkert och effektivt omhändertagande.
Fortbildningsprogrammet omfattar fem moduler och pågår under ca två år med start april 2022.
Ansökan till höstterminen 2022 är nu öppen!
Nu har vi öppnat ansökan till Kiropraktorprogrammet för höstterminen 2022. Sista ansökningsdag är 15 maj. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!
Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.
Sommaröppettider 2021
Under sommaren har Kiropraktorhögskolan och Kliniken avvikande öppettider.
Högskolan
Kansliet håller öppet till och med vecka 27. Under vecka 28 har vi endast telefontid mellan 09.00-12.00. Efter det håller kansliet stängt och öppnar åter igen 2 augusti.
Ni kan även nå oss via mail på info@kiropraktorhogskolan.se
Kliniken
Studentkliniken är stängd för sommaren och öppnar igen i augusti. Lärarkliniken är öppen till och med vecka 27 och öppnar igen vecka 32.
Ansökan till höstterminen 2021 är nu öppen!
Nu har vi öppnat ansökan till Kiropraktorprogrammet för höstterminen 2021. Sista ansökningsdag är 15 maj. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!
Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.
Disputation om ländryggssmärta
Idag disputerar Filip Gedin med sin avhandling ”The Burden of Back Pain - Evaluation of Costs and Health Outcomes” på institutionen för lärande, information, management och Etik (LIME) - Karolinska Institutet. Ett samarbete mellan Kiropraktorhögskolan och KI där långvarig ländryggssmärta har undersökts.
Nästan alla människor kommer någon gång i livet kommer att drabbas av ryggsmärta. För de flesta avtar smärtan efter bara några veckor och den får en relativt liten påverkan på deras liv. Återgången till det normala sker relativt snabbt och utan några större insatser. Men för en av tio kommer smärtan att orsaka svåra problem med omfattande påverkan på vardagen. Aktiviteter som att gå, sitta, tvätta sig och eller delta i sociala sammanhang blir svåra, i vissa fall till och med övermäktiga att utföra. Smärtan benämns långvarig eller kronisk om den håller i sig mer än tre månader. Långvarig smärta kan ha en stor inverkan på en individs fysiska hälsa, men även ge mentala och sociala problem. Sammantaget räknas ryggsmärta globalt som den främsta orsaken till funktionshinder och funktionsnedsättning.
Att välja behandling för ryggsmärta kan vara komplicerat då det finns över 200 olika behandlingsalternativ. Majoriteten av dessa alternativ bekostas inte av offentliga medel utan det är individen själv som betalar för behandlingen. Långvarig ryggsmärta kan därför bli mycket kostsam för individen. Även primärvården erbjuder en rad olika behandlingsalternativ vid ryggsmärta. Det råder stor osäkerhet kring hur effektiva behandlingarna är och de flesta terapeuter måste själva avgöra vilken behandling de tror är effektivast. Bristen på nationella riktlinjer medför också att behandlingsinsatsen beror på vilken klinik eller vårdcentral patienten besöker. Osäkerheten och bristen på kunskap medför en risk för att skattepengar används ineffektivt, då patienter erbjuds mindre effektiva eller onödigt kostsamma behandlingar.
Syftet med denna avhandling är att tydliggöra några av ovanstående problem och beskriva hur långt forskningen har kommit vad gäller olika behandlingsalternativ. I avhandlingen finns all kunskap om behandlingar som patienter erbjuds inom primärvården. Vidare är kostnaderna för sjukskrivningar orsakade av ryggsmärta undersökta och en presentation över nu data om hur patienter mår efter besök i primärvården visas. Den visar att det finns goda möjligheter att få lindring genom smärtstillande medel, spinal manipulation, multimodal behandling samt ultraljud. Forskargruppen identifierar dock generellt sett stora kunskapsbrister på området och ett omfattande behov av mer forskning. Kostnadsstudien visade att en individ med ryggsmärta i genomsnitt kostar över 50 000 kr per år till följd av sjukskrivning och förtidspension. Kostnaderna är högre för kvinnor än för män och låg utbildningsnivå eller fysiskt arbete leder till högre kostnader.
Slutligen visar resultaten att patienter som besökt en kiropraktor mådde bättre en månad efter sin första behandling. Alla patienter som fått behandling i primärvården (kiropraktik, sjukgymnastik eller en kombination av dessa) mådde bättre efter tre och sex månader. Dock framkom inga skillnader mellan de olika behandlingsalternativen och det går inte att säga om någon av dessa behandlingar är bättre än bara information och rådgivning för patienter med långvarig ryggsmärta. Fortsatt forskning kring ryggsmärta är nödvändig för att patienter ska kunna erbjudas det effektivaste omhändertagandet.
Här återfinns hela avhandlingen, trevlig läsning: https://openarchive.ki.se/xmlui/bitstream/handle/10616/47424/Thesis_Filip_Gedin.pdf?sequence=3&isAllowed=y&fbclid=IwAR2zVZYt8vE2qKhfNPFdtSo7Uvj3wrRYwB-cZEZ7g9ENMOsyWuyRf5Uu0kU